Pierogi hurt

, , Możliwość komentowania Pierogi hurt została wyłączona

Pierogi hurt to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Przywykliśmy myśleć o nich jako o naszym daniu narodowym, a tymczasem pierogi hurt to dobro ogólnoświatowe. Proces produkowania pierogów, czyli nadziewania ciasta farszem jest techniką znaną w Europie i Azji. W zależności od kraju, w których są spożywane mogą mieć inne nazwy, przykładowo Wontony jada się w Chinach, tortellini we Włoszech, a wareniki na Ukrainie.

Skąd pochodzą pierogi hurt?

Gdy przyjrzymy się historii tego popularnego w polsce dania, okazuje się, że pierwsze pierogi hurt pochodzą z Chin. W starożytności znane były pierogi o nazwie jiaozi, który nadziewane były farszem z kapusty pekińskiej. Według tradycji do jednego pieroga wkłada się monetę. Kto ją znajdzie, może liczyć na wielkie szczęście sprzyjające mu przez cały rok. Uważa się, że pierogi hurt z Chin trafiły do Europy za sprawą Marco Polo, jednak nie jest to potwierdzonym faktem. Najprawdopodobniej pierogi hurt, jako potrawa z cienkiego, rozwałkowanego ciasta nadziewana serem, owocami, a nawet cukierkami powstawała w różnych częściach świata niezależnie od siebie.

pierogi hurt

Pierogi hurt ruskie czy polskie?

Tradycyjne pierogi hurt z ziemniakami i serem to dania ukraińskie. Ich nazwa wzięła się z zawiłych dziejów historycznych dawnych granic państw. Kiedyś Ukraina stanowiła część Rusi Kijowskiej. Pierwsze skojarzenie nazwy zaczęło się zacierać po wojnie, jednak jeszcze nasi dziadkowie Ukrainę określali mianem “Rusi”. są przysmakiem w wielu polskich i mimo, że nazywane pierogi ruskimi, tak naprawdę pochodzą od naszych ukraińskich sąsiadów.