Sushi kraków

, , Możliwość komentowania Sushi kraków została wyłączona

Sushi kraków – potrawa japońska

Sushi kraków to potrawa japońska, która jest przygotowywana ze specjalnie przyprawionego, gotowanego ryżu, różnego rodzaju dodatków białkowych, takich jak surowe i pieczone owoce morza, kawałki ryb, a także wodorostów nori, warzyw, grzybów czy japońskiego omletu. Sushi kraków może być przygotowywane w wersji wegetariańskiej, czyli z tofu. Sushi kraków najlepiej spożyć świeżo po przygotowaniu, ponieważ jego trwałość nie utrzymuje się zbyt długo. 

sushi kraków

Historia sushi kraków


Pierwszy raz o sushi kraków słyszano już w 718 roku. Późniejsze wzmianki można również znaleźć w kodeksie praw, a także w zbiorze opowiadań rodzaju sersuwa o tytule Konijaku monogatari. Najwcześniej, sushi kraków przygotowywano na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Południowo-Wschodniej Azji. Wtedy odkryto również, że sushi kraków kiedy łączono ryż z świeżymi wypatroszonymi rybami pozwalało to na przedłużenie przydatności do spożycia ryb. Dzięki temu odkryciu, sushi stało się sławne w wielu regionach Chin, a także dotarło do Japonii. Oczywiście, ryż stawał się kwaśny i był wyrzucany zanim rozpoczęto jeść ryby. Od dawna uważa się, że to właśnie Japończycy zaczęli przygotowywać sushi kraków w formie, w której znane jest w dzisiejszych czasach. Sushi kraków jako kompletne danie było nieodłączną częścią życia każdego Japończyka. Buddyzm najbardziej przyczynił się do spopularyzowania sushi, ze względu na restrykcje, czyli wykluczenie mięsa.

Sprawdź na: http://genji.pl/